DÜNYADAKİ DOĞA DOSTU” TEK CAMİ

DÜNYADAKİ  DOĞA DOSTU” TEK CAMİ

Burhaniye ilçesine bağlı Şahinler Köyündeki Camii, içinde eski hat sanatı örnekleri yerine çeşitli doğa ve meyve fresklerinden oluşan süslemeleriyle dünyadaki Doğa Dostu” tek cami olma özelliğini taşıyor.





Burhaniye ilçesine bağlı Şahinler Köyündeki Köy Camii, içinde eski hat sanatı örnekleri yerine çeşitli doğa ve meyve fresklerinden oluşan süslemeleriyle dünyadaki Doğa Dostu” tek cami olma özelliğini taşıyor.



Koruma altına alınan Doğa Dostu” köy camisinin kubbesinde ve diğer yerlerinde yağmurlu havalarda suların aktığını ve bu güzel esere sahip çıkılıp tekrar bakıma alınması istendi.


Balıkesir'in Burhaniye ilçesine bağlı Şahinler Köyündeki Köy Camii, içinde eski hat örnekleri yerine köy mezarlığı ve Rezelli Değirmeni ile çeşitli doğa ve meyve fresklerinden oluşan süslemeleriyle dikkati çekerken dünyadaki Doğa Dostu” tek cami olma özelliğini taşıdığı belirtildi. İnşasında doğal ve günlük köy tavuğu yumurtası, süslemelerinde ise yine doğal kökboyasının  kullanıldığı tarihi cami, doğayla bütünleşen iç görünümüyle yerli  ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

DÜNYADA DOĞA DOSTU” OLAN TEK CAMİ

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Burhaniye Belediyesi`nden aldığı bilgiye göre, Burhaniye`ye bağlı Şahinler köyündeki yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi cami, Türk-İslam kültüründe çok farklı bir yer tutuyor.

İçinde eski hat örnekleri bulunmayan, buna karşın köyün mezarlığı ve yapıldığı dönemlerde bölgenin ünlü un değirmeni olan Rezelli Değirmeni ile çeşitli doğa ve meyve resimlerinin yer aldığı cami, 1993–94 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü`nce aslına uygun restore edildiği ama kubbesinin tekrar aktığı açıklandı.

Dışından normal bir köy camisi görünümünde olan ancak içine girildiğinde ziyaretçilerine doğayla bütünleşmiş etkileyici bir güzellik sunan Doğa Dostu” köy camisinin tavanında, bölgeye özgü zeytin ve yaprak süslemeleri göze çarpıyor.

Düz ahşap bir çatıyla örtülü olan içinde yalancı kubbeleri bulunan tarihi camideki sulu boya manzara, çiçek, üzüm, incir ve kavun gibi meyve resimleri ile kalem işi süslemeleri, aradan geçen yıllara meydan okurcasına tüm güzellikleriyle göz dolduruyor.

İNŞASINDA GÜNLÜK KÖY YUMURTASI KULLANILAN CAMİ

Bulgar inşaatçılar tarafından inşa edildiği, Doğa Dostu” caminin yapımında köy tavuklarından alınan günlük köy yumurtası, süslemelerinde ise doğal ortamlarda elde edilen kökboyası kullanıldığı belirtilen tarihi caminin resimlerinde köylüler ve ressamların görev aldığı söyleniyor. Kulaktan kulağa yayılan ünü ve kitapçıklardan okunduğu kadarıyla Doğa Dostu” camiye gelen yerli ve yabancı turist sayısı giderek artıyor. Süslemelerinin canlı ve parlaklığı, diğerlerin farklı oluşu ve tarihiyle ilgili dikkati çekici bilgiler, Doğa Dostu”  camiye ilgiyi daha da artıyor.

DOĞA DOSTU CAMİYİ BULGAR İNŞAAT USTALARI YAPTI”

Şahinler Köyünün eski adının ``Karga Köyü`` olduğunu belirten 84 yaşındaki Hacı Ahmet Çancı, 150 yıl önce bölgenin en kalabalık köylerinden biri olan Şahinler Köyünde, arabacılık, tuğlacılık, nalbantlık ve demircilik çok gelişmiş. Köy halkı, cami ve okul olarak kullanılacak bir yer yapmaya karar vermişler. Edremit İlçesinden Bulgar inşaat ustalarını getirterek imece yöntemiyle çalışmaya başlamışlar. Çalışmalar bitince Doğa Dostu”  camide köy okulu, misafirhane ve imam evi olarak hizmete açılmış. Kız ve erkek öğrenciler eğitimlerini camide farklı yerlerde birbirlerini görmeden sürdürmüşler. Ayrıca köyün en bol suyu Doğa Dostu” caminin bahçesinde bulunan tulumbadan akıyormuş” diye bilgi verdi.


DOĞA DOSTU CAMİ RESTORASYON SONRASI YİNE AKIYOR”

1994 yılından bu yana da Vakıflar Genel Müdürlüğü`nce koruma altında bulunuyor`` diyen Hacı Ahmet Çancı, Vakıflar Genel Müdürlüğü`nce restore edilen ve dünyada tek olan Doğa Dostu” köy camisinin kubbesinde ve diğer yerlerinde yağmurlu havalarda suların aktığını ve bu güzel esere sahip çıkılıp tekrar bakıma alınması istedi.








Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı